Search
  • sandterne

Bog anmeldelse


MomentsØjeblikke

Jeg har set mange fotobøger, Fine, flotte, grundige bøger. Bøger som ofte viser et sted, eller en genstand, gengivet som denne genstand nu en gang ser ud.

Men med bogen MomenstØjeblikke, har Johnny Møller lavet en naturfotobog, som jeg sjældent har set magen til i Danmark (og jeg det er inklusiv min egen fotobog!)

Johnny Møller har med egne ord, beskrevet øjeblikke. Men for mig har Johnny Møller med sin bog beskrevet evigheden.

Johnny Møller har et unikt blik for lys. Ofte er billederne så at sige "ikke noget særligt!" Et græsstrå, en søbred, et krat, men når de er taget gennem Johnnys linse, så bliver billederne pludselig noget særligt. Man kan måske sige at det netop i beskrivelsen af det ordinære, det nære og dagligdags at evigheden ligger. Og det er også heri det smukke ligger i Johnny Møllers bog. Det almindelige bliver pludselig uamindeligt, storslået og smukt.

Johnny Møllers bog er med andre ord nok den smukkeste danske naturfotobog i mange år. Et personligt og unikt billedsprog gør at jeg får fornemmelsen af, at Johnny står på skuldrene af 1800- tallets guldalder malere, malere for hvem lyset var essentielt.

Bogen har fokus på lys i ofte mørke billeder, for det er i mørket lyset ses bedst!

Fugle, planter - arter i det hele taget er de ikke fokuseret på som arter, men som genstande i en sammenhæng, et økosystem, en biotop. Lyset, tågen, eventyret og eftertænksomheden. Dette er for Johnny Møller det naturligste i verden, for Johnny Møller har i sit liv mærket dette kraftigt på egen krop.

Han beskriver eftertænksomheden både i ord og billeder i bogen, men i særdeleshed i sine billeder fortæller han om bearbejdning af livets kriser. Billederne fortæller om Johnny som et menneske, et menneske man har lyst til at favne.

Bogen ligger sig ikke op ad en traditionel naturfotobog, men læner sig op ad kunst og på den måde ser jeg mere hans bog i kategori med bøger som "mellem lyset og mørket" af Kirsten Klein.

Johnny Møller's bog tager dansk naturfotografi til et andet niveau - det er simpelhen en bog der rør mig.

Bogen kan købes her: https://criate.dk/produkt/fotobog-oejeblikke/

#Bøger #Foto

157 views0 comments

Recent Posts

See All