Search
  • sandterne

Olympus E-M1 mkll


Dette er et genpostet indlæg fra min tur med Olympus i November 2016.

Så sidder jeg i det regnvåde Danmark igen, brændeovnen rumsterer lidt i baggrunden og jeg forsøger at fordøje 24 timers komprimerede indtryk, sammen med en tyktflydende kaffe til at holde mig vågen. Jeg var, sammen med 4 andre danskere, i den helt utroligt heldige situation, at Olympus Danmark havde inviteret mig med til første indtryk af deres nye flagskib EM-1 mk2. Vi var altså blandt de første i verden til, at prøve dette nye kamera af! Først og fremmest en fantastisk oplevelse med kompetente folk i unikke omgivelser i Spanien.

Hvordan videregiver man så den slags indtryk? Mit fokus ligger IKKE på kamera data, når jeg fotograferer og køber grej. Mit fokus ligger på; hvordan det er at bruge. MEN jeg kan nok ikke komme helt uden om lidt data også. Olympus annoncerer kameraet som deres nye flagskib, en gamechanger, som de skriver. Men er det nu også det? Lidt skeptiske har os fra Mors jo altid været, når en Kjøvenhavner, med snakketøjet i orden vil imponere! Min skepsis bunder i at jeg er Nikon mand og elsker fullframe. Mit D3 er mit foretrukne våben og der kan man mærke man har noget i hånden. OM-D EM-1 mk2 er et micro 4/3 kamera, hvilket vil sige at sensoren er ca. halv størrelse af fullframe, så jeg så noget frem til hvordan billedfilerne ville tage sig ud.

Kameraet blev afprøvet i meget forskellige situationer, således blev video afprøvet fra en trailer, kørende ad en ujævn grusvej, og filmende to ryttere, som red ved siden af os. Altså en umulig situation. Men den effektive billedstabilisering i kameraet, gjorde det faktisk muligt, at få noget brugbart ud af situationen. De 60 billeder i sekundet blev afprøvet på balloner, der blev skudt ned af en bueskytte. Fokus tracking på flyvende fugle. Der ud over blev der fotograferet løbende tyre og dansende heste, samt lidt i mørke om aftenen.

Alle ting situationer, hvor kameraet blev presset. Det virkede dog ikke, som om det generede kameraet det fjerneste, at blive presset. At få kameraet i hånden var til gengæld en presset situation. Min forventning var, at den var alt for lille til min hånd og ikke kunne måle sig, med byggekvaliteten af mit D3, som efterhånden har taget over 300.000 billeder. MEN Det viste sig, at være en stor fornøjelse, at have kameraet i hånden. Jeg havde et godt greb, god stabilitet med alle de objekter der blev brugt. Den virkede som var den bygget af støbejern og elegance. Olympus slogan er også "reduced to perfektion" hvilket egentlig var meget rammende. Og så havde jeg ikke engang batterigreb på kameraet, hvilket jeg helt sikkert vil have, hvis jeg en gang skal bruge kameraet igen. Jeg var presset! Knapperne og hjulene sad godt i forhold til at arbejde med kameraet, dog er nogle af knapperne noget små, men sådan må det jo være på et lille kamera. Der ud over kunne touch skærmen bruges mens man fotograferede, til eksempelvis at flytte fokuspunkter, hvilket jeg tror med lidt træning kunne være meget brugbart, bl.a. til flyvende fugle.

Ved nedskydning af balloner har kameraet den mulighed at den starter optagelserne allerede, når udløserknappen er trykket halvt ned og fortsætter på fuld styrke (60 billeder i sek.) når knappen trykkes helt ned. Det bliver til en hulens masse billeder, og Lightroom havde svært ved at vise billederne i rigtig rækkefølge, når jeg vælger, som jeg plejer, at få billederne vist efter "capture time". Jeg måtte skifte til visning efter "file name" for at få den rigtige rækkefølge. 60 billeder optaget på samme tid er svært selv for en computer at manøvrere i! Ser jeg nærmere på billedernes exif data, kan jeg se, at inden for samme sekund, har jeg i en af sekvenserne optaget 52 billeder. Altså ikke 60, men det er godt nok tæt på :-) Mange vil nok spørge hvordan bufferen klarede den mængde billeder, men kameraet reagerede ikke på det og det virkede som om maskineriet var kraftigt nok, til at der ikke opstod problemer.

Fokus tracking efter flyvende rovfugle og med en 300 mm f/4 foran kameraet (hvilket svarer til en 600 mm), var egentlig en helt umulig situation. At fotografere flyvende fugle med 600 mm er svært nok i sig selv. Der oven i et nyt kamera man ikke kender, så var der på forhånd ikke levnet mig mange muligheder for skarpe bileder. Utroligt nok lykkedes det at få skarpe billeder efter et par forsøg.

Det hele foregik nærmest lydløst og ved 60 billeder i sekundet, helt lydløst. Det meget stille kamera vil absolut være en fordel, når jeg sidder i skoven og fotograferer Krondyr. Her opdager dyrene mig ofte pga. kameraets lyd. Jeg tror det må være lidt som at køre i en Tesla...mange hestekræfter, men ingen lyd! I øvrigt så var batterieffektiviteten væsentligt forbedret i forhold til mit gamle EM-5, som tager omkring 300 billeder på en opladning. Jeg tog ca. 1500 billeder og flere små film, før jeg fik skiftet batteri og på det tidspunkt stod der stadig 50 % i displayet.

Kameraet vil være ideelt til fuglefotografering samt aktion og natur i det hele taget. Prisen kommer til at ligge i underkanten af 17.000 kr. hvilket jeg syntes er billigt og den kan købes i butikkerne fra den 8. december. Billederne jeg har lagt på er alle uredigerede og optaget i jpeg.

#Olympus #EM1mkll

87 views0 comments

Recent Posts

See All